VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu (VGM). Als aannemer krijg je er steeds vaker mee te maken. Niet vreemd natuurlijk, want veiligheid, gezondheid en milieu staan nu eenmaal voorop. VCA is feitelijk een checklist, die je als aannemer in staat stelt om veiliger te werken en de risico's zo beperkt mogelijk te houden.

VCA Examen

Door middel van een cursus kunt je je VCA-examen doen. De cursus is zowel online als klassikaal te volgen. Afhankelijk van je wensen is hier een keuze in te maken. Uiteindelijk is het VCA-examen in veel plaats in Nederland af te leggen, om met je erkende diploma een goede basis voor de toekomst te hebben.

VCA Certificaat

Er zijn vijf stappen nodig om je VCA certificaat te behalen.

De vijf stappen zijn:

  1. Komt je bedrijf in aanmerking
  2. Het bepalen van het niveau
  3. Opstellen actiepunten VGM-beheersysteem
  4. Uitvoeren actiepunten VGM-beheersysteem
  5. Aanvragen van het certificaat

1. Komt je bedrijf in aanmerking

De eerste stap is om te bepalen of je bedrijf in merking komt voor het VCA certificaat. VCA is er voor aannemers die voor een opdrachtgever werken en waar sprake is van risico

2. Het bepalen van een niveau

Er zijn verschillende niveau's. De opdrachtgever bepaalt welk niveau voor jou van toepassing is. De niveau's zijn: VCA*, VCA** en VCA Petrochemie

3. Opstellen actiepunten VGM-beheersysteem

Bij deze stap stel je actiepunten op voor de ontwikkeling, eventueel verbetring van je VGM-beheersysteem. Je kijkt dan wat je startpunt is. Het kan zijn dat je al voldoet aan de eisen. Je kan dan bepalen aan welke punten nog gewerkt moet worden.

4. Uitvoeren actiepunten VGM-beheersysteem

De stap zegt het al. Hier voer je de actiepunten van stap 3 uit.

5. Aanvragen van het certificaat

Alle stappen gehad? Dan is het tijd om een aanvraag bij een erkende certificatie-instelling te doen. Zij beoordelen je VGM-beheersysteem. Als je voldoet aan de eisen krijg je het certificaat, anders is er nog een mogelijkheid om verbetering aan te brengen. Hoewel VCA geen wettelijk regeling is, ben je met VCA velen een stap voor, bovendien is de kennis die je opgedaan hebt je werkzame leven zeer nuttig.

Door digikring