Deze vraag zullen vele van ons wel eens voorbij zien komen toen ze op het punt stonden om te gaan leren voor hun theorie examen. Het antwoord op die vraag is voor iedereen weer anders omdat iedereen op een andere manier leert. De een weet alles door het theorieboek één keer door te lezen, de ander moet alle verkeerssituaties een keertje voor zich zien om het goed te leren en weer een ander heeft online hulpmiddelen nodig om zich goed te kunnen voorbereiden op het CBR theorie examen. Maar in eerste instantie is het voor iedereen handig om te weten hoe het examen er eigenlijk uitziet en wat er dus van je verwacht wordt.

Hoe het examen eruit ziet

Het examen zelf zal bestaan uit 65 vragen verdeeld over drie categorieën, voor het hele examen heb je 30 minuten de tijd tenzij je in aanmerking komt voor extra tijd. De drie onderdelen van het theorie examen zijn als volgt: 

  1. Gevaarherkenning, hier krijg je 25 vragen waarvan je er 13 goed moet hebben. Denk hierbij wel aan je tijd, je hebt 8 seconden de tijd om antwoord te geven per vraag. Het gaat hierom het herkennen van gevaar en wat je moet doen wanneer je jezelf bevindt in zo’n situatie.
  2. Kennis, dit onderdeel bestaat uit 12 vragen waarvan je er 10 goed moet hebben. Voor dit gedeelte van het examen heb je 8 minuten de tijd, je kan je tijd hierin zelf indelen. In dit onderdeel moet je aantonen dat je de feiten en regels kan herkennen en benoemen.
  3. Inzicht, hier zul je een 28 tal vragen krijgen waar je 25 goed van moet beantwoorden. Voor het onderdeel inzicht heb je ongeveer 16 minuten de tijd. In dit laatste onderdeel moet je kunnen aantonen dat je de regels kunt toepassen en daarbij natuurlijk de juiste beslissingen kan nemen. Je zult dus niet in tijdgebrek komen wanneer je goed hebt geleerd. 

Hoe jij nu leren voor je theorie examen

Zoals al eerder benoemt leert iedereen het beste op zijn eigen manier. Er zijn alleen wel een aantal handige tools die je kan gebruiken om het leren wat makkelijk te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de online mogelijkheden. Er zijn tal van online hulp diensten die oefen examen aanbieden om mee te oefenen. Sommige zijn echt heel goed en lijken ook erg op de vragen die je zal krijgen op je daadwerkelijke theorie examen. Wil je een goed beeld krijgen van je theorie examen dan raad ik je aan om je theorie examen via deze weg te gaan leren!

Door admin